Zaandam, Achtersluispolder

Zaandam, Achtersluispolder:

Expeditie Mooi Noord-Holland en gemeente Zaanstad nodigden ons uit om j.l. 16 november mee te gaan met een bijzondere verkenningstocht op de grens tussen Zaanstad en Amsterdam. Deze Expeditie Mooi Noord-Holland begon bij het Hembrugterrein. Vanuit het terrein van de voormalige munitiefabriek voeren we naar De Vrede, hét cultuurhistorische icoon en rijksmonument aan het Noordzeekanaal.

Hier vertelden eigenaar Bas Gort en architect John Kerssens over cultuurhistorie, restauratie en plannen voor De Vrede. Frits Palmboom, supervisor van ZaanIJ nam ons mee in het wensbeeld voor de Achtersluispolder.

Na een wandeling door de Achtersluispolder schetsten de deelnemers onder leiding van de expeditieleiders (creatieve experts van bureaus SteenhuisMeurs, van Paridon x de Groot en Reitsma Stedebouw) in creatieve interactieve sessies hoe de kansen voor de Achtersluispolder te verzilveren met de uitstraling en cultuurhistorische waarde van De Vrede als uitgangspunt. Wethouder Addy Verschuren nam aan het eind van de middag de resultaten van deze Expeditie Mooi Noord-Holland in ontvangst.

Cultuurhistorie en transformatie

Wat kan de toekomst van dit interessante bedrijventerrein worden? Wat is nodig om dit gebied vitaal te houden? Welke transformaties versterken de economische activiteiten en laten wonen en werken hand in hand gaan? De cultuurhistorische parel De Vrede op de grens tussen Zaanstad en Amsterdam kan de transformatie van de Achtersluispolder op de kaart van de metropoolregio Amsterdam zetten. Het aan elkaar laten groeien van Amsterdam en Zaanstad met de Achtersluispolder als schakel en knooppunt kan naast de herontwikkeling van De Vrede ook worden versterkt door het aanleggen van de fietsbrug over zijkanaal H en het laten ontstaan van leisure en horeca bij de NoorderIJplas. 

Hierbij het uitgebreide verslag: Verslag Expeditie Mooi NH Zaanstad_16 november 2015 

Zaandam, Achtersluispolder